Няколко съвета за подаване на файловете за печат.

Всеки ден получаваме множество файлове за печат, които нашите клиенти ни предоставят за изработка на флаери, визитки, дипляни, брошури, каталози и много други рекламни материали. За съжаление много често обаче, клиентите си мислят, че предоставят коректни файлове за печат, а това не е така. Ето защо решихме да напишем тази статия, която ще Ви помогне при подготовката на файловете Ви.

Ето и някои от основните грешки, които може да допуснете:

– Разполагате с файл на лого, което сте намерили някъде в интернет пространството или е изработено за Вас от рекламно или дизайн студио. На пръв поглед всичко изглежда страхотно, сякаш е готово за печат. Но в общия случай Вие разполагате с превю на логото, което е в .jpeg формат. Този формат обаче не отговаря на критериите за печат. Когато се вгледаме в детайлите, виждаме колко некачествено и грубо е изображението при увеличение. Тогава, ако Вие, като клиент, искате готовият продукт да изглежда качествено и представително, имате два варианта – или да потърсите оригиналния файл, който сте поръчали преди време, или ние да векторизираме Вашето изображение. В зависимост от сложността на Вашето лого векторизирането би могло да отнеме повече време на дизайнерът, който ще го изработи. Тогава срокът за производство на материалите Ви се увеличава. За нуждите на печатните машини са необходими именно такива векторни изображения, в които елементите са записани във векторни криви и независимо от разтеглянето на изображението качеството остава едно и също. Така Вие може да отпечатате изображението в чудесно качество както на визитка, така и на билборд.

– В общия случай Вие изпращате растерни изображения – разликата при тях е, че те се състоят от много на брой малки квадратни точки, наричани пиксели, всеки от които съдържа определен цвят, подредени едни до други в правоъгълна решетка. Гледано от разстояние, растерното изображение изглежда гладко и детайлно, но при увеличаване на мащаба пикселите стават видими и изображението става зърнесто. Колкото повече пиксели съдържа едно разтерно изображение, толкова по-детайлно ще бъде то.

Ето и един съвет от нас:

За да имате добро качество на Вашите рекламни материали, файловете за печат, които предоставяте на печатницата трябва да бъдат в следните формати – PDF, EPS, AI, CDR. Програми за създаване и работа с векторни изображения са: Adobe Illustrator®, CorelDRAW®.

Следете за това внимателно при получаването на файлове от Вашите дизайнери!