СУБЛИМАЦИОНЕН И ТРАНСФЕРЕН ПЕЧАТ

Сублимационен печат

Процесът на сублимация се използва за отпечатване на изображения върху различни изделия и повърхности. Изделието трябва да е направено от полиестер или да има специално покритие. Много често приложение на сублимационния печат е върху продукти от плат – тениски, престилки, торби, шапки и други. Специфичното обаче е, че тези продукти не могат да бъдат съставени от 100% памук. Трябва да имат минимум 30% полиестер.

Процесът се извършва чрез нагряване. Едно от най-главните предимства на сублимационния печат е, че при него може да се постигане изключителна детайлност с фотографско качество, живи и ярки цветове.

Трансферен печат

Трансферния печат е също метод за пренасяне на дадено изображение връху текстил, метал, пластмаса или друг вид повърхност. За целта се използва междинен носител, който представлява специална хартия. Изображението се нанася в огледален вид на хартията и се пренася към тъканта с помощта на висока температура и натиск.

Предимствата на трансферния печат са високото качество на изображението, както и добрата ценова ефективност за ниски тиражи. Той се използва за брандиране на тениски, чаши, чинии, подложки за мишки и други.